Η Ελληνική Κοινότητα
Η Ελληνική παρουσία στο σημερινό Λουμπουμπάσι (πρώην Ελίζαμπετβιλ), αρχίζει τη δεύτερη δεκαετία του εικοστού αιώνα. Αναφέρεται ότι το 1917 ζούσαν περίπου 150 Έλληνες στην πόλη και στα δάση της περιοχής. Περισσότεροι Έλληνες ήρθαν τις περιόδους 1936–39 και 1946–48. Η Ελληνική Κοινότητα ιδρύθηκε το 1923.
Με αφετηρία το Λουμπουμπάσι που ήταν πάντα μεγάλος συγκοινωνιακός κόμβος, έγιναν πρωτοπόροι στη μεταφορά και πώληση αγαθών, κυρίως τροφίμων και ρουχισμού, ακόμα και στις πιο δυσπρόσιτες περιοχές. Οι έμπειροι θαλασσινοί ξαναβρήκαν το περιβάλλον της πατρίδας στις λίμνες Ταγκανίκα και Μοερό, όπου είχαν μεγάλες επιχειρήσεις αλιείας και εμπορίας ψαριών. Τότε η παροικία αριθμούσε 3.500 άτομα και γνώρισε μεγάλη ακμή.
Άμισθο Γενικό Προξενείο της Ελλάδας
Mέχρι και το 1995 το Ελληνικό Προξενείο ήταν Έμμισθο. Έκτοτε λειτουργεί ως Άμισθο Επίτιμο Γενικό Προξενείο. Η συμβολή του στην πρόοδο της Κοινότητας κρίνεται πολύτιμη, καθότι η μετάβαση στην ελληνική πρεσβεία στην Κινσάσα απαιτεί 2 ώρες αεροπορικής πτήσης.
Το τηλέφωνο επικοινωνίας του προξενείου είναι: 00243 997028220.
Το 1960, που έγινε η ανεξαρτησία, λόγω της έκρυθμης κατάστασης, πολλοί Έλληνες έφυγαν. Στα χρόνια 1963–64 ξανάρχονται πολλοί και ευημερούν όπως πρωτύτερα. Το 1967 θεμελιώθηκε το κτίριο της Ελληνικής Κοινότητας, όπου στεγάστηκαν και λειτούργησαν από το 1968 τα ελληνικά σχολεία. Η ίδρυση των σχολείων ήταν σταθμός για τη ζωή της παροικίας, γιατί οργάνωσε τη ζωή της, ενώ τόνωσε και ενίσχυσε την ελληνική παρουσία και την εθνική συνείδηση με πλούσιες δραστηριότητες.
Σήμερα η Ελληνική Κοινότητα Λουμπουμπάσι εμφανίζεται έντονα δραστηριοποιημένη. Προσπαθεί να οργανώσει και να ενισχύσει το σχολείο ως κύριο φορέα της τεράστιας και μοναδικής πολιτιστικής της κληρονομιάς.
Το 1956 θεμελιώθηκε ο Ναός του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, που είναι ένα αρχιτεκτονικό κόσμημα στην καρδιά της πόλης. Τα μάρμαρα του Ναού μεταφέρθηκαν από την Ελλάδα.
Η Κοινότητα διαθέτει, στις πρόσφατα ανακαινισμένες εγκαταστάσεις της, εστιατόριο με ελληνικές παραδοσιακές γεύσεις και ουζομεζέδες, μπαρ, γήπεδο ποδοσφαίρου, μπάσκετ, βόλεϊ, 5Χ5, αίθουσα γυμναστικής, δέκα κατοικίες για τους εκπαιδευτικούς, με φόντο το απόλυτο πράσινο και την αγκαλιά ενός μαγευτικού παιδότοπου.