Εορτασμός της 25ης Μαρτίου 1821

Παρέλαση μαθητών δημοτικού.

Την Κυριακή 28 Μαρτίου 2021 εορτάστηκαν από την ελληνική κοινότητα Λουμπουμπάσι τα 200 χρόνια από την ελληνική επανάσταση. Ο εορτασμός ξεκίνησε με την θεία λειτουργία στην εκκλησία του Ευαγγελισμού, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κατάνγκας, κ. Μελετίου.

Η θεία λειτουργία τελέστηκε παρουσία του επίτιμου πρόξενου της Ελλάδας στο Λουμπουμπάσι κ. Μαργέτη Ευάγγελου, του προέδρου της Ελληνικής Κοινότητας Λουμπουμπάσι και περιχώρων κ. Ψαρομμάτη Γεώργιου, των μελών του διοικητικού συμβουλίου της Ελληνική κοινότητας Λουμπουμπάσι και περιχώρων, των μαθητών των σχολείων της κοινότητάς μας και ελλήνων παροίκων.

Ο εορτασμός συνεχίστηκε στο χώρο της ελληνικής κοινότητας με κατάθεση στεφάνου από τον πρόεδρο της κοινότητας και μαθητική παρέλαση.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κατάγκας κ. Μελέτιος διάβασε χαιρετισμό του Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής Θεόδωρου Β’, ενώ ο επίτιμος πρόξενος της Ελλάδας στο Λουμπουμπάσι κ. Μαργέτης διάβασε το χαιρετισμό της Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Σακελλαροπούλου προς τους απόδημους έλληνες

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας κ. Ψαρομμάτης εκφώνησε τον πανηγυρικό λόγο της ημέρας. Τις ομιλίες έκλεισε η διευθύντρια των σχολείων της ελληνικής κοινότητας κ. Γερασιμίδου Βικτωρία.

Ο εορτασμός συνεχίστηκε με ανάγνωση ποιημάτων και θεατρικές παραστάσεις από τα παιδιά του δημοτικού, του γυμνασίου και του λυκείου των σχολείων της ελληνικής κοινότητας.

Η γιορτή ολοκληρώθηκε με παραδοσιακούς χορούς από τους μαθητές των σχολείων μας.