Το Λουμπουμπάσι

Το Λουμπουμπάσι (πρώην Elisabethville), βρίσκεται στη νοτιοανατολική πλευρά της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό. Είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας μετά την πρωτεύουσα Κινσάσα και η μεγαλύτερη της επαρχίας Κατάνγκα.

 

Είναι η πρωτεύουσα των ορυχείων, καθώς αποτελεί ένα κομβικό σημείο για τις χώρες με τη μεγαλύτερη αντίστοιχη βιομηχανία. Αποτελεί σπουδαίο εμπορικό και επιχειρηματικό κέντρο. Οι μικρές βιοτεχνίες παράγουν προϊόντα διατροφής και ποτά, έργα ζωγραφικής, κεραμικά, χειροποίητα διακοσμητικά από χαλκό, ξύλο ή μαλαχίτη κ.ά.

Ο πληθυσμός της πόλης ανέρχεται περίπου σε 1,5 με 2 εκ. κατοίκους, οι οποίοι μιλούν kiswahilli, καθώς και γαλλικά.

Το κλίμα είναι υγρό, υποτροπικό, με ζεστά, βροχερά καλοκαίρια και ευχάριστους χειμώνες ξηρασίας.

Η πόλη βρίσκεται 1320 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Το Πανεπιστήμιο, η Βιβλιοθήκη, ο Καθεδρικός Ναός Πέτρου και Παύλου, ο σιδηροδρομικός σταθμός, το art-deco Δικαστικό Μέγαρο είναι μερικά από τα σημαντικότερα αξιοθέατα της πόλης, έργα της αποικιακής αρχιτεκτονικής.

Η πληθυσμιακή κοινότητα του Λουμπουμπάσι, περικλείει πανσπερμία φυλών, εθνοτήτων και πολιτισμών.

Ο ορθόδοξος ναός του «Ευαγγελισμού της Θεοτόκου», που βρίσκεται σχεδόν στο κέντρο της πόλης, ελκύει τα βλέμματα κατοίκων και επισκεπτών με την επιβλητική και αγέρωχη βυζαντινή ομορφιά του.

 

To Λουμπουμπάσι είναι η πρωτεύουσα των ορυχείων, καθώς αποτελεί ένα κομβικό σημείο για τις χώρες με τη μεγαλύτερη αντίστοιχη βιομηχανία.